GratisDNS lukker og slukker - hvad så?

Tue, Feb 1, 2022 3-minute read

Problemet

Jeg har dags dato modtaget en email fra one.com om at GratisDNS ikke længere vil eksistere og at alle kunder vil blive migreret til one.com i marts 2022.

One Com Mail

De skriver at de fleste kunder vil kunne benytte sig af en gratis løsning.

One Com Gratis

Jeg ved ikke hvordan one.com kvantificerer “de fleste” - men jeg har tre domæner hos GratisDNS - og det er åbenbart for meget - ifølge support som jeg har chattet med.

Mit gæt er at det kun er dem som har et domæne som kan benytte sig af den gratis løsning.

Det er ganske muligt at det er “de fleste” som kun har et domæne.

one.com

Jeg har stor sympati for at one.com gerne vil tjene penge, men det kunne have været rart at dem som var kunder hos GratisDNS fik mere end en måned til at finde en ny udbyder hvis de ikke ville betale for one.com’s løsninger.

Jeg har kigget på deres hjemmeside for at se om de tilbyder DNS hosting - men jeg kan kun se at man kan købe et webhotel som kan være billigt eller dyrt alt efter størrelse.

Det kunne have været fint hvis de tilbød en DNS hosting løsning som evt kunne være gratis for et domæne, men så koste et lille beløb per domæne ud over det første.

Det har jeg ikke kunnet finde, så nu er “gode dyr rådne” som man siger på moderne Dansk.

Alternativet

Heldigvis findes der andre gratis alternativer - hvis man bare kan finde dem.

Et af problemerne med at finde en udbyder er at de skal være godkendte til at hoste et .dk domæne.

Jeg har fundet Hurricane Electric - en stor international internet backbone provider.

Det viser sig at de også har en gratis dns man kan benytte sig af.

Jeg ved ikke om det er lige så avanceret som GratisDNS, men jeg har tænkt mig at flytte et af mine domæner for at se hvordan det spiller.

Jeg har ændret nameserver på et af mine domæner - og dk-hostmaster brokkede sig ikke - og hvis det viser sig at det bare spiller og jeg kan se at HE begynder at svare på DNS requests for mit domæne - så flytter jeg resten.

Nu håber jeg bare at Hurricane Electric ikke holder op med at tilbyde gratis DNS hosting - og hvertfald vil være mere professionelle end one.com og give mere end en måneds varsel.

De kræver bare at man opretter en konto og så kan man bare logge på deres dns administration. De understøtter heldigvis 2FA, så man burde være lige så sikker på at ens konto ikke bliver hacket som man var hos GratisDNS.

Desværre har de ikke en mulighed for at importere en zone fra en anden server, så hvis man har mange DNS records i sine zoner, så kræver det en del copy/paste.

Det er vel prisen man betaler for at noget er gratis?

Opdatering

Man kan også bruge cloudflare. Det er også ganske gratis - og hvis man ikke er interesseret i at få sit website “beskyttet” af cloudflare kan man bare gøre det i sin DNS opsætning.

Opsætningen er ret nem.

Når man opretter sit website - så kopierer Cloudflare automatisk den eksisterende DNS opsætning - eller rettere så meget af den som den kan finde ud af.

I mit tilfælde var der manglende records som jeg så var nødt til at oprette manuelt.

Og da jeg havde oprettet mine 3 domæner - så var det bare at gå ind på dk-hostmaster og ændre nameserver - og efter et par minutter - så var skidtet flyttet.

Nemt - og lad os håbe det bliver ved med at være gratis - eller i det mindste hvis de begynder og vil tage penge for det at de giver god varsel - eller en god pris.